Amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni, enguany dedicades al patrimoni industrial, la Mancomunitat de la Taula del Sénia organitza a Alcanar una ruta per a conèixer l’evolució dels diferents mecanismes utilitzats al llarg del temps per tal dobtenir oli, a través de la visita a alguns dels molins que es conserven al nucli urbà d’Alcanar.
Els molins a Alcanar, fa molt poc temps, encara eren un sistema productiu, un mitjà de treball i un recurs econòmic, però actualment ja no n’hi ha cap enfuncionament. A principis del segle XX, en algunes finques, els propietaris s’instal·laven premses de giny, que feien funcionar al mateix lloc de collita de l’oliva. Es té constància de l’existència d’aquest tipus de premses en algunes propietats canareves situades a la partida de les Melilles (Baix Maestrat). Però aquestes premses, amb la puixança dels molins d’oli de dins de la població, van deixar de funcionar.
A mitjans del segle XIX, aquesta població comptava tan sols amb 6 molins d’oli i3 molins fariners. Però a principis del segle XX s’experimentà un destacat augment en l’aparició d’aquest tipus d’indústria, que multiplicà per quatre la quantitat d’edificis moliners dedicats a l’elaboració d’oli.
Són escasses les restes materials que es conserven d’aquest patrimoni industrial canareu, però la ruta que us proposem mostrarà els exemples més destacats que encara perviuen avui en dia, pertanyents al segle XIX i mitjans del XX, testimonis d’una activitat econòmica i agrícola que ocupà directa o indirectament, bona part de la població canareva.
Comments