Segons el poema “Ora Maritimi” de l’escriptor romà Aviè, entre Peníscola i la desembocadura del riu Ebre hi havia, molt abans de quan l’escriví, nombrosos assentaments i un d’aquests s’anomenava Tyrichae, conegut també avui com Tyrika. Segons Aviè, Tyrika era un gran centre de poder fortificat, conegut per les seues riqueses i per ser un port d’arribada de productes d’arreu de la Mediterrània. Alguns experts situen Tyrika a la residència fortificada de Sant Jaume d’Alcanar, actualment en excavació, de la qual el poblat preiber i iber de la Moleta del Remei, avui visitable, era un dels assentaments que quedava sota els seus dominis.
La Moleta del Remei és un dels jaciments ibèrics més importants de Catalunya. Fou declarat monument històric-artístic l’any 1979. Es construí, juntament amb cinc jaciments més de la zona, molt abans de l’arribada dels ibers, possiblement per gent que arribava del Baix Aragó i que pretenia establir relacions comercials amb els fenicis que freqüentaven les nostres costes.
Amb els seus 4.000 m2 és un dels assentaments més grans de tot el nord-est de la península Ibèrica durant aquest període preibèric, i acollia una comunitat d’unes 500 persones, molt nombrosa per als estàndards del moment. Ubicat damunt d’un turó suau, orientat a les riques terres agrícoles del seu voltant, acollia un nombrós grup de famílies, possiblement totes elles emparentades entre sí. Gent que vivia especialment del treball del camp, conreant sobretot blat, ordi, llenties, guixes i pèsols, recursos que completaven amb la ramaderia i, en menor mesura, la recol·lecció i la caça.
Cada família vivia en cases de poc més de 20 m2, possiblement de dues plantes, on una llar de foc central presidia el seu dia a dia. La majoria de les cases s’orienten cap a una gran zona central, la que és sens dubte la plaça central més gran de tots els poblats d’aquest període al conjunt de Catalunya.
Després d’aquest primer període, cap al 600 aC aproximadament, la Moleta fou abandonada. Però poc més de 150 anys després fou ocupada de nou, ara per una altra gent, els Ibers, que hivan fer reformes i s’hi van instal·lar fins ben bé el segle II aC. El poblat ha estat excavatarqueològicament gairebé en la seva totalitat, i ofereix una visita tan entretinguda com agradable.
El nom d’aquest jaciment ve motivat per la proximitat a l’Ermita del Remei, dedicada a la patronadel municipi, la Mare de Déu del Remei. Un edifici religiós de visita obligada i que es caracteritza, especialment, pels colors mediterranis de les teules de la cúpula.
David Garcia Rubert – Arqueòleg director de les excavacions a Sant Jaume – Mas d’en Serrà. Membre del GRAP de l’UB.
Visita virtual al poblat ibèric de la Moleta del Remei.
Escape Room digital Tyrika.
Cap el 470 aC, un nou grup de persones arriben a la Moleta del Remei per a repoblar-la. Com ho faran amb els recursos naturals de què disposen? Els ajudes a aconseguir-ho?
HORARIS ESTIU 2023 ( a partir de l’1 de Juliol i fins al 8 d’ Octubre):
DIVENDRES, VISITES GUIADES A LES 17H i 18’30H
DISSABTE, VISITES GUIADES A LES 11H + A LES 17H i 18’30H (visita
caracteritzada)
DIUMENGE, VISITA GUIADA A LES 11H
****Les visites guiades al poblat inclouen la visita a l’Àrea Interpretativa de les
Oliveres Mil.lenàries de l’entorn de l’Ermita del Remei.
Servei de guiatge prèvia contractació al telf. 653937204 (LEO)
Comments